El Burro

Text adaptat De Viquipèdia
veure: http://ca.wikipedia.org/wiki/Joc_de_cartes

El burro és un joc que es pot jugar amb les Cartes Catalanes i que consisteix en aconseguir 4 cartes del mateix índex.

Jugadors

A aquest joc poden jugar des de 3 fins a 12 persones amb una baralla, encara que es pot jugar amb més baralles.

Cartes

Per a jugar al burro s'han d'agafar de la baralla tants grups de 4 cartes amb el mateix índex com jugadors hi juguen. Per exemple si hi ha 3 persones jugant podem prendre els 4 asos, els 4 tresos i els 4 reis.

Partida

Primer es reparteixen una per una totes les cartes, tenint així cadascú 4 cartes. L'objectiu es aconseguir 4 cartes amb el mateix índex canviant-les amb la resta de la següent manera: cadascú posa una de les seves cartes cara avall, es compta fins a tres i cada jugador dona la seva carta al jugador que té a la dreta. I així fins que un acabi.

Quan un jugador acaba posa la mà al centre de la taula i crida Burro!! i immediatament tothom ha de posar la mà damunt de la del guanyador, sent el perdedor l'últim en posar la mà. Si han acabat alhora un o més jugadors no importa qui hagi estat el primer en dir burro, el que importa és qui perd.

Al qui ha perdut se li apunta, per ordre, una lletra de la paraula burro, fins a completar-la. El primer que la completi perd la partida, i així successivament fins que en queden 2.

La Finta

Alguns jugadors creuen que la finta, o "amago", és un art, i es basen en ella per a guanyar als adversaris. Consisteix en posar la mà al centre i exclamar qualsevol cosa per tal de confondre els rivals i fer que posin la mà. A tots els que la posin, doncs, se'ls sumarà una lletra. Si no la posi ningú, se li sumarà una lletra al que hagi fet la finta.

La Final

Com que quan queden dos jugadors seguir jugant al burro es una tonteria, ja que els 2 jugadors exclamarien burro al mateix temps, s'ha de buscar alguna alternativa per a decidir qui és el guanyador. En general el guanyador és el que tenia menys lletres , en cas d'empat es pot decidir de la manera que es vulgui, desde jugant al popular pedra, paper i tisores, encertant el comodí d'entre una munió de cartes o fins i tot jugant-ho al mexero.